Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak radar v Brdech ovlivnil zahájení olympijských her

Politika Čínské lidové republiky mi příliš nevoní, nicméně slavnostní zahájení her jsem si ujít nenechala. Dobře jsem udělala, protože vyšlo najevo, jak dalekosáhlé důsledky měl podpis smlouvy o umístění amerického radaru na území ČR.

Nebudu se zde rozepisovat o průběhu zahájení her v Pekingu - vystačím si se slovy krásná a megalomanská show, která si právem zaslouží obdiv. Přetrpěla jsem také zdlouhavý nástup všech velmocí, států a státečků, když se konečně objevila výprava České republiky. Usmívající se Štěpánka Hilgertová mávala vlajkou, ale mě se na oblečení českých sportovců cosi nezdálo. Chvíli jsem nad tím dumala, náhle však kamera zabrala výpravu Spojených států amerických a mně bylo vše jasné. Posuďte sami.

Ta podoba, viďte? Není to až příliš znepokojující? Jistě, česká i americká vlajka se skládají ze stejných barev, jenže kolik států má ve své vlajce modrou, bílou a červenou barvu? Stejné barvy na vlajce nic neřešily, tak jsem uvažovala dál. Bylo snad v poslední době uzavřeno nějaké spojenectví mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými? Že by ten proklatý radar...? Ano, je to tak, ve smlouvě o umístění radaru na území České republiky byla uvedena klauzule o oblečení českých sportovců! Condoleezza Riceová zblbla svým svůdným úsměvem Karla Schwarzenberga natolik, že se nedíval, co to vlastně podepisuje. Spojené státy americké tímto veřejně ukazují, že s Českou republikou mají víc než dobré vztahy, že umístění radaru na naše území je začátkem nového, velice intenzivního partnerství obou států. Je jen otázkou času, než se zjistí, co vše smlouva o radaru obsahovala, a do té doby bude český národ žít v nejistotě, zda se na naší vlajce neobjeví hvězdička, případně jestli nepřibude hvězdička na vlajce USA.

Pokud budeme hledat další zmínky o pronikání americké kultury do České republiky, dojdeme ke zjištění, že mnohé firmy a společnosti byly infiltrovány americkými agenty, kteří se podílejí na přetváření českého jazyka - násilně protlačují výrazy jako „meeting room, ASAP" atd. Dále na nás Američané zkoušejí laciné triky typu: Kdo nejí v McDonald‘s, není „in," kdo nepije Coca-Colu, je „out," když nejsi „skejťák," jsi „loser," pokud neslavíš Den nezávislosti, jsi komunista.

Dále Spojené státy americké manipulují se smýšlením mládeže pomocí reklam a telenovel, kde ukazují, že být Američanem znamená být bohatý a krásný, žít v luxusní vile s bazénem, svádět sexy blondýnky nebo svalnaté mladíky. Náctiletí tomuto tlaku lehce podlehnou a sami pokračují v rozšiřování amerických myšlenek mezi svými vrstevníky. „Mládeži! Doprava hleď!"

Ale i v centru samotné velmoci jsou osvícenci, kteří nesouhlasí s manipulativním jednáním své vlasti, a tak produkují např. seriál Simpsonovi, kde ukazují, že Američané jsou většinou tlustí, hloupí, líní, nepříjemní lidé, a varují před zhoubným vlivem amerických názorů. Z těchto rozumných pořadů by si naše budoucí generace měly brát příklad, abychom v budoucnu mohli snáze čelit útlaku Spojených států amerických.

Ale český národ se nedá! Utopte se ve své ekonomické krizi, prachbídní Američané, upadněte do kocoviny jako vaše Wall Street a neprobouzejte se! My máme silnou korunu a Járu Cimrmana! Nebudeme hvězdou, která vám bude svítit na cestu! Sbohem, Ameriko!

Dočetli jste až sem? Pak vás (nebo některé z vás) musím upozornit, že celý článek byl pouze satirou, která vskutku vznikla, když autorka sledovala zahájení Letních olympijských her v Pekingu 2008 a rozesmála ji (nejspíš náhodná) podoba oblečení amerických a českých sportovců. Dále jsem článkem chtěla upozornit na to, že hodně mých vrstevníků hlásá silně proamerické názory, podporují ODS a jiné pravicové strany, aniž by byli schopni říci proč. Nezáleží mi na tom, jestli někdo podporuje tu, či onu stranu, chce radar, nebo ne, je to koneckonců jeho věc, ale když mám názor, měla bych říct, z jakého důvodu ho zastávám, měla bych ho obhájit. Nebo ne?

Autor: Daniela Chobolová | pátek 8.8.2008 21:20 | karma článku: 16,61 | přečteno: 1565x
  • Další články autora

Daniela Chobolová

Komedie jménem protikuřácký zákon

Vaší pozornosti určitě neuniklo hlasování o vládním návrhu tzv. protikuřáckého zákona, které nakonec skončilo jeho zamítnutím. Pojďme se společně podívat, jak se celá komedie odehrála a co jí předcházelo.

3.9.2016 v 20:29 | Karma: 28,55 | Přečteno: 4040x | Diskuse| Společnost

Daniela Chobolová

Ideál prezidenta

Budoucí prezident by měl být majákem, morálním kompasem, měl by zářit na temném nebi jako jasná hvězda. V ideálním případě. Jenže podobných jedinců je málo (pokud vůbec existují) a nedostává se jim místa na titulních stranách českých deníků, takový prostor je vyhrazen jiným kádrům, třeba Miroslavu Kalouskovi. Ale i tak si naivně přeji, aby Hrad obsadil člověk, jenž je toho hoden.

26.7.2012 v 18:15 | Karma: 11,63 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politika

Daniela Chobolová

Jedna zpráva napříč českými a zahraničními médii

České noviny a internetové deníky za moc nestojí. Seriózní a kvalitní tisk? Neznám.Jen tak pro zajímavost jsem u několika českých a zahraničních internetových deníků porovnala titulky, které se týkají zranění Roberta Kubici, pilota F1.

6.2.2011 v 15:16 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1490x | Diskuse| Ostatní

Daniela Chobolová

Budeme mít skvělé písmo, ale nevzdělané děti

Diskuse o zavedení nového písma mě překvapila, popravdě řečeno ji považuji za zcela bezúčelnou. Nikdy by mě nenapadlo měnit “psací psací písmo” za “tiskací psací písmo”. Možná jsem staromódní, ale děti se doteď učily psací písmo a já nevidím důvod, proč by se ho nemohly učit i nadále. Pokud máme být za každou cenu moderní a pokrokoví, dobře, ať se tedy děti učí psací i tiskací písmo, píší první dva, tři roky do písanek a pak se můžou svobodně rozhodnout, jak budou psát dále.

25.4.2010 v 23:04 | Karma: 19,67 | Přečteno: 1392x | Diskuse| Ostatní

Daniela Chobolová

Kdy půjdou důchodci do plynu?

Pokud Jiří Mádl a Martha Issová myslí vážně video, které natočili, pak je považuji za naivní, zdebilizované pitomce.

23.4.2010 v 20:59 | Karma: 37,52 | Přečteno: 3993x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1901x
Studentka lékařské fakulty.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám