Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neschopnost politiků, problém jménem státní maturita a o vzdělání

Zatímco byl středem pozornosti jistý pan Melčák, který se, ať už z vlastního popudu, či z popudu pana Kalvody, vysmál mnohým politikům, když podáním ústavní stížnosti způsobil odložení předčasných voleb, nás, studenty maturitního ročníku, zajímalo, jak to nakonec dopadne s těmi státními maturitami. Dopadlo to… ehm, nijak.

Nikdy jsem dost dobře nepochopila to šílenství okolo státních maturit, demonstrující studenty, kteří se shromažďovali na Facebooku. Copak nikomu nedošlo, že státní maturity jsou daleko jednodušší? 

Jistě, na začátku byl pocit: „To není fér, oni na nás budou testovat něco nového, nevyzkoušeného!“ Útržkovité zprávy o tom, že realizace maturit nepokračuje podle plánu, se dostávaly do médií a poskytovaly odpůrcům slušné protiargumenty. („Vždyť to nemají zorganizované, vždyť to nebude fungovat…“)

Pak vystoupil jakýsi Filip Vích, prohlásil se „mluvčím studentů budoucích maturitních ročníků“ a začal napadat ministerstvo školství. Některé jeho výroky byly postavené na hlavu. Třeba ten, že není k dispozici seznam maturitní četby. Přitom stačilo zadat do vyhledávače „státní maturita“, párkrát kliknout a maturitní četba na vás vyzývavě hleděla z monitoru. Na internetu byly k mání poměrně ucelené informace o státní maturitě, překvapuje mě, že si je odpůrci nevyhledali místo rozhořčování se na Facebooku. 

Se státními maturitami to vypadalo bledě, zvlášť poté, co ODS i ČSSD slíbila mladým potenciálním voličům, že se zasadí o jejich zrušení. (Dovolte mi poznámku: pokud se pánové Paroubek a Topolánek takto snažili získat voliče pro svoje strany, byl to dost ubohý pokus.) 

Nakonec státní maturity odložili o rok. Docela mě to mrzí, protože si troufám tvrdit, že bych ji zvládla „levou zadní“, teď mě čeká o poznání obtížnější maturita na gymnáziu. Nechci, aby to znělo nějak přezíravě, ale myslím si, že základní úroveň státní maturity by lehce zvládli i studenti strojních, stavebních a jiných škol, ty protesty nebyly nutné.

Nápad sjednotit maturitu není špatný. Problém je v tom, že zavedení jednotné maturitní zkoušky se řeší již deset let. To během těch deseti let nikdo neměl dost odvahy, aby nové maturity zavedl? Proč se deset let jenom testovalo, zkoušelo? Přece už ministerstvo školství musí mít dost podkladů, informacím, aby konečně učinilo zásadní krok. Očividně na ministerstvu mají problém s prokrastinací, nebo rovnou s neschopností.

Nemůžu se zbavit pocitu, že projekt státních maturit slouží pouze k zaměstnání přebytečných úředníků, k podpoře lobbistů. Kolik peněz se již tomto projektu utopilo? Nemohly se využít užitečnějším způsobem? Třeba k tomu, aby se politikům zaplatilo školení „Jak se stát lepším člověkem“? Jen žertuji…

Úroveň vzdělání bezpochyby upadá. Za první republiky ten, kdo měl maturitu, něco znamenal. Dnes má maturitu i slečna, která roznáší chlebíčky na firemní poradě. (Dokonce po ní požadují i znalosti angličtiny!) A třebaže jsem odpůrkyní tvrzení „Za komunistů to bylo lepší…“, úroveň vzdělání byla lepší. 

Bude mít maturitu i „hajzlbába“? Eh, pardon, dnes se říká „toaletářka“.

O učební obory není velký zájem, školy se potýkají s nedostatkem studentů. Jenže upřímně – co budeme dělat se stovkami absolventů obchodních akademií? (Nic proti nim nemám, aby bylo jasno.) To budou taky roznášet chlebíčky na poradách? 

Ve škole jsme se učili, že obyvatelstvo se rozděluje podle rázu hospodářské činnosti do čtyř sektorů – primární (těžba surovin, zemědělství), sekundární (průmysl, stavebnictví, nákladní doprava), terciární (služby obyvatelstvu, obchod, cestovní ruch), kvartární (školství, věda, výzkum, přenos informací). Všechny sektory mají svůj nezastupitelný přínos, ale nepřipadá vám, že celá lidská společnost stojí na prvních dvou sektorech? Bez nich se život zastaví, nepůjdou-li týden do práce. Týden bez právníka, ekonoma, sociologa, filosofa, prodavače, kadeřnice přežijete, ale bez zemědělců, horníků…?

Omluvte můj nesouvislý tok myšlenek, jen jsem se pokusila některé zachytit na papír, není to jednoduché…

Autor: Daniela Chobolová | sobota 26.9.2009 18:27 | karma článku: 10,42 | přečteno: 1009x
  • Další články autora

Daniela Chobolová

Komedie jménem protikuřácký zákon

Vaší pozornosti určitě neuniklo hlasování o vládním návrhu tzv. protikuřáckého zákona, které nakonec skončilo jeho zamítnutím. Pojďme se společně podívat, jak se celá komedie odehrála a co jí předcházelo.

3.9.2016 v 20:29 | Karma: 28,55 | Přečteno: 4040x | Diskuse| Společnost

Daniela Chobolová

Ideál prezidenta

Budoucí prezident by měl být majákem, morálním kompasem, měl by zářit na temném nebi jako jasná hvězda. V ideálním případě. Jenže podobných jedinců je málo (pokud vůbec existují) a nedostává se jim místa na titulních stranách českých deníků, takový prostor je vyhrazen jiným kádrům, třeba Miroslavu Kalouskovi. Ale i tak si naivně přeji, aby Hrad obsadil člověk, jenž je toho hoden.

26.7.2012 v 18:15 | Karma: 11,63 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politika

Daniela Chobolová

Jedna zpráva napříč českými a zahraničními médii

České noviny a internetové deníky za moc nestojí. Seriózní a kvalitní tisk? Neznám.Jen tak pro zajímavost jsem u několika českých a zahraničních internetových deníků porovnala titulky, které se týkají zranění Roberta Kubici, pilota F1.

6.2.2011 v 15:16 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1490x | Diskuse| Ostatní

Daniela Chobolová

Budeme mít skvělé písmo, ale nevzdělané děti

Diskuse o zavedení nového písma mě překvapila, popravdě řečeno ji považuji za zcela bezúčelnou. Nikdy by mě nenapadlo měnit “psací psací písmo” za “tiskací psací písmo”. Možná jsem staromódní, ale děti se doteď učily psací písmo a já nevidím důvod, proč by se ho nemohly učit i nadále. Pokud máme být za každou cenu moderní a pokrokoví, dobře, ať se tedy děti učí psací i tiskací písmo, píší první dva, tři roky do písanek a pak se můžou svobodně rozhodnout, jak budou psát dále.

25.4.2010 v 23:04 | Karma: 19,67 | Přečteno: 1392x | Diskuse| Ostatní

Daniela Chobolová

Kdy půjdou důchodci do plynu?

Pokud Jiří Mádl a Martha Issová myslí vážně video, které natočili, pak je považuji za naivní, zdebilizované pitomce.

23.4.2010 v 20:59 | Karma: 37,52 | Přečteno: 3993x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1901x
Studentka lékařské fakulty.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám